Neo4j tillförs 2,7 miljarder kronor i ny finansieringsrunda – största investeringen i databaser någonsin


Grafdatabasbolaget som startades i Sverige värderas nu till över 2 miljarder USD

17 juni 2021Neo4j, ledande inom grafteknik, har slutfört en finansieringsrunda (Series F) som tillför bolaget 325 miljoner USD, motsvarande 2,7 miljarder kronor. Detta innebär den största investeringen någonsin i ett privatägt databasbolag och höjer värderingen av Neo4j till över 2 miljarder USD.

Den nya finansieringsrundan leds av Eurazeo (RF:PA) och GV (tidigare Google Ventures). Vidare deltar de tidigare investerarna Creandum, Greenbridge och One Peak, samt de nya investerarna DTCP och Lightrock

Emil Eifrém, grundare och VD för Neo4j välkomnar Eurazeo, GV, DTCP och Lightrock som nya investerarpartners och sätter nyheten i ett större perspektiv:

”Databaser är den största segmentet på företagsmarknaden för programvara och tyngdpunkten för tillväxten ligger idag på nya typer av databaser som kan klara morgondagens utmaningar kring data. Det här är en spännande tid att vara i databasbranschen, då det nu finns tillfälle för en handfull nya företag att kliva fram som ledare på en bredare marknad under de kommande decennierna. Neo4j är ett av dessa företag och genom denna rekordinvestering visar våra nya och befintliga investerare att de delar den uppfattningen.”

Neo4j är den mest installerade grafdatabasen i världen och används av över 800 kunder, bland andra Adobe, AstraZeneca, Hästens, Previa och Volvo Cars.

Enligt Gartner kommer grafteknik 2025 att utnyttjas för 80 procent av nya innovationer inom data och analys (upp från 10 procent 2021) och underlätta snabbt beslutsfattande över hela verksamheten. Källa: Gartner, Top Trends in Data and Analytics for 2021, Rita Sallam et al., 16 Feb 2021.

Neo4j fortsätter cementera sin position som marknadsledare i flera riktningar. Den nya finansieringen gör det möjligt att höja takten i utvecklingen av innovativa produkter som utnyttjar grafteknik för att överträffa de högsta kundkraven när det gäller dataforskning, maskininlärning, molnbaserad IT och realtidsprestanda.

Företaget planerar att utnyttja investeringen för riktade satsningar främst inom tre prioriterade områden:

  • Molnbaserade tjänster – Fortsatt utbyggnad av portföljen med multimoln- tjänster som vänder sig till alla kundkategorier, från enskilda utvecklare till de största globala företagen. 

  • Grafdataforskning – Driva utvecklingen av en ny generation intelligenta applikationer genom modeller för maskininlärning som utnyttjar relaterade data för att skapa insikter som är omöjliga att uppnå med andra metoder.

  • Marknadsnärvaro – Utvidga Neo4j:s globala närvaro och driva fortsatt tillväxt av företagets ekosystem med kompletterande teknologier och experttjänster för att leverera kompletta lösningar med ökad kundnytta.

Neo4j tillförs 2,7 miljarder kronor i ny finansieringsrunda  – största investeringen i databaser någonsin

Neo4j tillförs 2,7 miljarder kr ($325M) i den nya finansieringsrundan, ett nytt rekord för databasområdet.

Johan Brenner, General Partner på Creandum, kommenterar investeringen:

"När Creandum-fonderna först valde att investera i Neo4j 2015 såg vi ett företag som redan lyckats definiera sin marknad och hade en tydlig vision för att leda den globalt och långsiktigt. Neo4j har sedan dess motsvarat alla våra förväntningar och skaffat sig en urstark position när marknaden för grafdatabaser går in i nästa fas. Därför är det självklart att vi medverkar i den fortsatta resa där Neo4j bygger vidare på sitt marknadsledarskap, med stöd av ett växande globalt ekosystem med utvecklare, partners och inte minst en gedigen kundbas som visar på en enorm potential för grafdata inom vitt skilda tillämpningar och branscher."

Ola Rollén, grundare av Greenbridge Partners, förklarar sitt engagemang i Neo4j:

”Under de fem år som Neo4j funnits i vår portfölj har bolaget agerat som banbrytare och drivit utvecklingen av grafdatabaser från en nischad och oprövad teknik till att bli ett centralt verktyg för att hantera och analysera affärsdata. Smarta tillämpningar av grafdata kan frigöra enorma värden för kunderna och vi investerar i att Neo4j ska fortsätta leda marknaden både när det gäller innovationskraft och leveransförmåga. Vår tilltro till bolagets ledning, strategi och marknadens potential har aldrig varit starkare.”

Erik Nordlander och Tom Hulme, General Partners på GV, välkomnar Neo4j till GV:s investeringsportfölj i en bloggpost, Neo4j: A Quest to Make Better Sense of Data.  Deras kommentar till investeringen: “Vi tror att Neo4j ligger i framkant inom en ny, tydlig kategori databaser. Graftekniken lägger grunden för nya metoder som kommer att förändra bland annat dataanalys, prediktiv analys, AI och maskininlärning. Vi ser att det finns en global rörelse av användare som gillar Neo4j och utnyttjar portföljen med molntjänster som bygger på deras marknadsledande plattform för grafdata för att skapa innovativa, intelligenta applikationer. För oss är det stimulerande att investera i Neo4j under en spännande tillväxtfas och vi brinner för att kunna hjälpa dem föra hela grafdata-kategorin framåt.”

Neo4j har etablerat grafdatabaser som marknadskategori och har byggt en global rörelse kring sitt tekniska ekosystem som idag samlar tusentals högt kvalificerade applikationsutvecklare och dataanalytiker.

Dessa användare utnyttjar Neo4j för att bygga applikationer för vitt skilda behov, med det gemensamt att konventionella relationsdatabaser eller andra NoSQL-databaser inte passar, eftersom de saknar grafdatabasens förmåga att storskaligt beskriva samband mellan olika data. Exempel på användningsområden är att bestämma priset på en flygbiljett i realtid och att avslöja invecklade kriminella nätverk som ligger bakom cyberattacker eller pengatvätt.

Neo4j bedöms som ”Ledare” i analysrapporten The Forrester Wave™: Graph Data Platforms, Q4 2020. Bland de 12 leverantörer av plattformar för grafdata som rapporten omfattar fick Neo4j högst betyg i kategorierna för befintligt erbjudande samt strategi.

Ytterligare information om vad Neo4j:s nya finansiering innebär för kunder, utvecklare och för databasbranschen finns på Emil Eifréms blogg.

Om Neo4j

Neo4j grundades i Sverige 2007 och är idag världens mest använda grafdatabas.
Vi hjälper globala varumärken – däribland NASA, Volvo Cars och UBS – med att förstå och förutse hur människor, processer och system hänger ihop. Genom att utgå från sambanden mellan data kan program som byggs med Neo4j skapa nya insikter inom en rad tillämpningar, bland annat analys och artificiell intelligens, bedrägerispårning, kundrekommendationer och kunskapsgrafer. Läs mer på neo4j.com.

Länkar till mer information

Share this on Twitter

Mediakontakt:
Fredrik Pallin
neo4j@prkollektivet.se
0708-114 115
pr@neo4j.com

neo4j.com/news/

© 2021 Neo4j, Inc., Neo Technology®, Neo4j®, Cypher®, Neo4j® Bloom™ and Neo4j® Aura™ are registered trademarks or a trademark of Neo4j, Inc. All other marks are owned by their respective companie